Bu sayfayı yazdır
Cuma, 27 Temmuz 2018 00:00

TOPÇUKÖY ŞEHİTLERİ TÖRENLE ANILDI

37640598 2617859848438561 7508205687902568448 o

Milli Mücadele Yılları ile 1974 Mutlu Barış Harekâtı sırasında şehit olan 9 Kıbrıslı Türk, Topçuköy Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı. Törene şehit aileleri ve vatandaşların yanı sıra, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, İskele Kaymakam Muavini Necmi Karakılıç, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Piyade Kurmay Albay Ali Koruk, İskele Polis Müdür Vekili Ahmet Beşerler, Topçuköy Milli Mücadele ve Şehitleri Yaşatma Derneği yetkilileri, Kıbrıs TMT Derneği ile kurum ve kuruluş yetkilileri katıldı.
ACI İLK GÜNKÜ KADAR TAZE
Acının ilk günkü kadar taze olduğu Topçuköy’de 1958, 1964 ve 1974 Barış Harekâtı sırasında şehit olan 9 Kıbrıslı Türk için şehitlikte düzenlenen törende ilk olarak protokol sırasına göre anıta çelenkler konuldu, ardından saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
PAKEL: “BU TOPRAKLAR YENİ NESİLLERLE GENİŞLEYİP; GÜNDEN GÜNE BÜYÜYECEKTİR”
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Topçuköy halkı adına Öznur Pakel yaptı. Pakel konuşmasında 1960 yılında yaşanan iç çatışmalar sonucu ilişkilerin sürdürülemez hale geldiğini ve yapılan tahrikler sonucu Anavatan Türkiye’nin müdahalede bulunduğunu belirtti. Pakel konuşmasının devamında şunlara yer verdi; ‘‘Anavatan Türkiye, Türk soydaşlarını korumak, bozulan anayasal düzeni tekrardan oluşturmak ve barış ortamını sağlamak için Kıbrıs Barış Harekâtını gerçekleştirmiştir. İcrası en zor askeri harekâtlardan biri olan 20 Temmuz Barış Harekâtı zaferle tamamlanmıştır. Aziz şehitlerimizin canlarını feda ettikleri bu topraklar, yeni nesillerle genişleyip günden güne büyüyecektir. Bu bayrak için canını veren şehitlerimizi sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.’’
Öznur Pakel’in konuşmasının ardından Naile Osum ‘Şehit Kızı’, Gülten Aktaş ile Emine Pakel ‘Kayıp Babanın Oğlu’, Nazım Altundağ ‘Şehitlere Selam Olsun’, Sima Osum ise ‘Eksik’ isimli şiiri okudu.
SADIKOĞLU: “GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN TOPLUMLAR GELECEKLERİNE YÖN VEREMEZLER’
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da konuşmasına gözünü bile kırpmadan bu vatan uğruna canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anarak başladı. Sadıkoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi: “1958’lerden 1974 yılına kadar Kıbrıs’ta yaşayan Türk toplumu Rumlara karşı şanlı ve gururlu bir mücadele vermiş bugünlere gelmemize olanak sağlamıştır. Adanın dört bir yanında düşman karşısında kanlarıyla ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum ruhuyla canlarını vatanları uğruna feda ederek destan yazan, bayrağımıza, bağımsızlığımıza sahip çıkan ve bu yolda şehitlik mertebesine ulaşan veya gazi olan tüm büyüklerimi saygıyla anıyorum. Unutulmamalıdır ki geçmişini bilmeyen toplumlar geleceklerine yön veremezler.” dedi.
SADIKOĞLU: “GÜVEN VE HUZUR İÇERİSİNDE YAŞIYORSAK ŞEHİTLERİMİZİN SAYESİNDE”
Konuşmasında hunharca katledilen Orhan Salih’i, Mehmet Emin Hüseyin’i, Bekir Mustafa’yı, Kamil Ahmet’i, Mahmut Mehmet Ali’yi, Hasan Mustafa’yı ve halen Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından naaşlarına ulaşılmaya çalışılan; İsmail Balcı’yı, Ahmet Ali Osman’ı ve Fuat Gülali’yi rahmetle anan Sadıkoğlu, ‘bugün bu topraklarda huzur ve güven içerisinde yaşayabiliyorsak, şehitlerimizin sayesindedir’ dedi.

TÖRE: ‘‘ BİR TOPRAĞIN VATAN OLMASI İÇİN, TOPRAK UĞRUNA CAN VEREN MÜCAHİTLER, MEHMETÇİKLER OLMASI GEREKİR’’
Törende konuşma yapan bir diğer isim ise Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre oldu. Konuşmasında 1960-1974 yılları arası yaşananları anlatan Töre, bu günlere kolay gelinmediğini bu süreçte çok büyük acılar çekildiğini, şehitler verildiğini söyledi. Töre konuşmasının devamında şunlara yer verdi; ‘‘ Bir toprağın vatan olması için, toprak uğruna can veren Mücahitler, Mehmetçikler olması gerekir. Bu şehitler olmasa hiç şüphesiz Kuzey Kıbrıs bize vatan olmazdı. Rumlara karşı bir direniş sergileyemezdik. Kıbrıs Türk Halkı çok büyük acılar yaşayarak 1974 Mutlu Barış Harekâtına kadar dayanabildi. Anavatan Türkiye’nin her zaman desteğini, yardımını gördük. Türkiye bizim için sadece garantör ülke değil anavatanımızdır. Bu topraklarda Mücahit ile Mehmetçik ile son nefesimize kadar birlikte direnmeye devletimizi yaşatmaya, Anavatan Türkiye ile birlikte olmaya devam edeceğiz. Aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun, kahraman Mehmetçiklere Mücahitlere bu Topçuköy Şehitliği’nden selam olsun, selam olsun Anavatana, selam olsun büyük Türk Milleti’ne.’’
ŞEHİTLERLERE KARANFİL BIRAKILDI
Konuşmaların ardından tören Topçuköy İmamı Abdulkadir Oran’ın şehitler için okuduğu duanın ardından son buldu. İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ve diğer katılımcılar şehitlerin kabirlerine karanfiller de bıraktı.

GAZİLERE PLAKET VERİLDİ
Topçuköy Şehitleri Anma Töreni sonrasında düzenlenen plaket töreni ile gaziler onore edildi. Topçuköy Milli Mücadele ve Şehitleri Yaşatma Derneği tarafından organize edilen törenle 1957 ve 1974 yılları arasında şehitlik mertebesine ulaşan şehitler minnetle anılırken gaziler de onore edildi.

Okunma 2596 defa