Bu sayfayı yazdır
Pazartesi, 15 Kasım 2021 00:00

CUMHURİYETİMİZ 38 YAŞINDA

 

FB IMG 1636976279231

CUMHURİYETİMİZ 38 YAŞINDA

ÇOK YAŞA KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

ÖZEL PAKETLENEN HURMALAR, TÖRENLERE KATILANLARA İKRAM EDİLDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının yıl dönümü ve Cumhuriyet Bayramımız, ülke genelinde düzenlenen törenlerle kutlanıyor. En büyük bayramımız olan 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı İskele’de de büyük bir gurur ve heyecanla kutlandı. Cumhuriyetimizin 38.yaşı için İskele’de düzenlenen törenler Atatürk Anıtı önünde ve Ecevit Meydanı’nda yapıldı. İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu’nun açılış konuşmasını yaptığı İskele’deki etkinlikler resmigeçit töreni ile son buldu. Öte yandan İskele Belediyesi Halk Plajı’nda bulunan hurma ağaçlarından toplanan hurmalar da bugün törenlere katılan halkla paylaşıldı.

ÇOK YAŞA KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

Üzerinde yaşadığımız vatan toprağını daha yaşanabilir, daha özgür ve bağımsız yapmak adına mücadele ettiler, Kıbrıs Türk Halkına, Cumhuriyeti armağan ettiler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak kurulduğunu da dünya ve tarih önünde ilan ettiler. Yalnızca tarih sayfalarına değil, hafızalara da kazındılar; Dr. Fazıl Küçük, Rauf Raif Denktaş, Osman Örek ve daha nice kahraman… 15 Kasım 1983’te bağımsızlığına kavuşan, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 38.yaşı İskele’de de kutlandı. 

İSKELE’DE CUMHURİYET COŞKUSU YAŞANDI

İskele’de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 38. yılı nedeniyle Atatürk Anıtı önünde başlayan tören, Ecevit Meydanı’ndaki resmigeçit töreni ile son buldu. Törenlere; İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, KTBK adına Personel Albay Erkut Ekimci, GKK adına Piyade Yüzbaşı Serdar Biçer, İskele Polis Müdürü Kazım Kuni, İskele Sivil Savunma Bölge Müdürlüğü adına Barış Çavlan, siyasi parti temsilcileri, dernekler, askeri erkân kurum ve kuruluş temsilcileri ile okulların yanı sıra vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı’na protokol sırasına göre çelenklerin sunulduğu törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. 

TOROSLU: “TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ VE GÖNÜL BİRLİĞİ İÇİNDE CUMHURİYETİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ve şiirlerin de okunduğu İskele Ecevit Meydanı’ndaki tören ise Kaymakam, Belediye Başkanı ve Komutanın tören birlikleri ve halkın bayramını kutlaması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten ilk konuşmayı yapan isim İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu oldu. Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte verdiği ortak mücadele sonucu kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 38. Kuruluş yıldönümü hepimize kutlu olsun diyen İskele Kaymakamı Toroslu, devamında ise gençlere seslendi: “Sevgili gençler, bugün okulunuzdan tedirginlik duymadan çıkıp evlerinize geri dönerken, okul çantanız sırtınızda, belki ayağınızı küçük bir taşa vurup ıslık çalarken, yolda arkadaşlarınızla şakalaşarak okula giderken, sahip olduğunuz özgürlüğü fark etmenizi istiyorum. Atalarımızın bize anlatılan hikayelerindeki gibi kimsenin artık önünüzü kesip ‘nereye gidiyorsun’ diye hesap sormadığını/soramadığını fark edin.”

Toroslu konuşmasının sonunda ise’ bizler Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile işbirliği ve gönül birliği içerisinde Cumhuriyetimize sahip çıkacağız ve yücelteceğiz’ dedi. 

PAŞA: “CUMHURİYETİ SONSUZA DEK YAŞATMAK HEPİMİZİN GÖREVİ”

İskele Ticaret Lisesi Tarih Öğretmeni Sıdıka Paşa da konuşmasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çok zor şartlar altında kurulduğuna dikkat çekti, Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatmanın herkesin görevi olduğunu vurguladı.

Konuşmasında Cumhuriyetin ilanına ilişkin tarihi bilgiler de veren Paşa, gençlere seslendi: “Bu kutsal devletin bağımsızlığını her koşulda ve her durumda koruyup, yaşatmanız için size emanet ediyoruz. Hiç şüphesiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak ve yaşatılacaktır.”

YAZICI: “CUMHURİYETİN 38. YAŞINI KUTLAMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”

Günün anlam ve önemini belirten son konuşmayı ise GKK’dan Piyade Yüzbaşı Emre Yazıcı yaptı. KKTC’nin 38. Yılını kutlamanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Piyade Yüzbaşı Yazıcı, Cumhuriyet’in, Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye ile omuz omuza, zulüm ve haksızlığa karşı vermiş olduğu özgürlük mücadelesinin en kıymetli karşılığı olduğuna dikkat çekti. Tüm dünyanın karşı çıkmasına karşın, milli egemenlik yolunda 15 Kasım 1983 tarihinde KKTC’nin ilan edildiğini hatırlatan Yazıcı, coşku ile kutlanmasına vesile olan, Rum’un karşısında kahramanca duran Mücahit, Mücahide ve mücadelecilere şükranlarını sundu. Yazıcı konuşmasının sonunda ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, Kıbrıs Türk Halkının Toplum Lideri Dr. Fazıl Küçük’ü, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı ve ebediyete intikal etmiş tüm kahraman ve aziz şehitleri rahmet ve minnetle andı. 

ŞİİRLERLE CUMHURİYET COŞKUSU 

İskele’deki törenlerde Cumhuriyet coşkusu, şiirlere de yansıdı. Şehit İlker Karter İlkokulu Öğrencisi Mustafa Ata Aydın ‘Cumhuriyet’, İskele Ticaret Lisesi Öğrencisi Nur Çalış ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’, Bekirpaşa Lisesi Öğrencisi Melek Kara ise ‘Bugün’ isimli şiirleri okudular.

DANS GÖSTERİLERİ BÜYÜK ALKIŞ ALDI

İskele Ecevit Meydanı’nda düzenlenen 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında dans gösterileri de vardı. İskele Belediyesi Yıldızlar Halk Dansları Topluluğu’nun yanı sıra Karadeniz Kültür Derneği Kuzeyin yıldızları Horon Ekibi ile Yarköy Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Kıbrıs’ın Efeleri Zeybek Grubu da hünerlerini sergiledi. İskele’de düzenlenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının 38. Yıldönümü kutlamaları resmi geçit töreni ile son buldu. 

HURMALAR, HALKA İKRAM EDİLDİ

Öte yandan İskele Belediyesi, İskele Belediyesi Halk Plajında bulunan ve geçtiğimiz ay topladıktan sonra istenilen olgunluğa ulaştırarak özel paketlere koyduğu hurmaları, bugün, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılan vatandaşlara ikram etti.

Okunma 984 defa