İskele
slogan
slogan2

Bize Ulaşın: (0392) 444 21 22

https://www.facebook.com/iskele.belediye

  • Haravdi Sahil Düzenleme ve Kıyı Peyzaj Projesi

    iskele

    Yeşilin maviyle bütünleştiği, turizmin gözbebeği bir kıyı şeridi olan İskele'nin Haravdi bölgesinde, yerli halkın ve turistlerin denizle buluşacağı, insanların hoşça vakit geçireceği bir alan yaratıyoruz.

    proje-fotograflari

Projeler



Pazartesi, 16 Kasım 2015 00:00

İSKELE’DE CUMHURİYET COŞKUSU

12238280_1912253198999233_1898035887599312530_o.jpg

15 Kasım 1983’te bağımsızlığına kavuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 32. Kuruluş yıldönümü İskele’ de de coşku ile kutlandı. Atatürk Anıtı önünde başlayan tören, İskele Ecevit Meydanı’ndaki resmigeçit töreni ile son buldu.

İLK TÖREN ATATÜRK ANITI’NDA…

İskele ’deki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Atatürk Anıtı önünde başladı. Burada, protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulması ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ile tamamlandı.

RESMİGEÇİT TÖRENİ ECEVİT MEYDANI’NDA

Atatürk Anıtı’nın önündeki törenin ardından İskele Ecevit Meydanı’nda düzenlenen tören İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Hava Savunma Yarbay Saim Tabak ve İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun tören birliği ve halkın bayramını kutlaması ile başladı. İskele Kaymakamı Musaoğulları günün anlam ve önemini belirten bir de konuşma yaptı.

MUSAOĞULLARI: “BÜYÜK TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN GARANTÖRLÜĞÜNE SAHİBİZ”

Uğur Mumcu’nun; “Vurulduk, asıldık, korkmadan öldürüldük ey halkım. Unutma bizi. Bir gün mezarlarımızda güller açacak, unutma, unutma bizi” dizeleri ile konuşmasına başlayan İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları, yaşanılanları Kıbrıs Türk Halkının asla unutmayacağına dikkat çekti. Konuşmasının devamında ise şunlara yer verdi: “Kıbrıs Türkü; Rum Türk ayırmadan hunharca katliamlar yapan Faşist Rum Yunan Cuntasının yaptıklarını da unutmayacak. Kıbrıs Türkü ortak yapılan panayırları, düğünleri, futbol maçlarını unutmadı, unutmayacak. Ama bu halk çadırlarda yattığı günleri, kayıp otobüsünü ve şehitlerini de unutmadı, unutmayacak. Kıbrıs Türk Halkı namluyu, adı ne olursa olsun, ne amaç için olursa olsun, masum insanlara doğrultan hiçbir eli de unutmayacak. Bugün burada özgür, hür olarak nefes alabiliyor, konuşabiliyorsak; unutmadığımız içindir. Cumhuriyetimizin 32. Yılını kutlarken Kıbrıs’ta Rumlarla müzakereler de yoğun şekilde devam etmektedir. Cumhurbaşkanımıza, Meclisimize ve sonsuz desteği ile Türkiye Cumhuriyeti’ne güveniyoruz ve diyoruz ki; ‘Kıbrıs Türkü şereflidir, onurludur ve barışçıdır. Kıbrıs Türkü şerefini ve onurunu korumak için 24 saatte topyekün menzillere geçebildiği gibi, 24 saatte topyekün barış isteği ile meydanlara da inebilmiştir. Kıbrıs Rum liderliğine, Cumhuriyetimizin huzurunda sesleniyoruz ve diyoruz ki, bu ülkede eşit iki halkız, bu ülkede en az Kıbrıs Rum halkı kadar da hak sahibiyiz, devlet sahibiyiz, bayrak sahibiyiz. Büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğüne sahibiz.”

Konuşmasını Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözleri ile noktalayan Musaoğulları, bir daha anaların, eşlerin ve evlatların ağlamayacağı onurlu bir anlaşmaya, onurlu bir barışa hazır olduklarını vurguladı.

ÖZÜAK: “DÜNYA VAR OLDUKÇA, KIBRIS’TA TÜRK VARLIĞI DEVAM EDECEKTİR.”

Törende bir diğer konuşma yapan isim ise Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına Piyade
Üsteğmen Ali Özüak yaptı.

Bu Cumhuriyet, Kıbrıs Türk Halkı’nın Anavatan Türkiye ile omuz omuza, zulüm ve haksızlığa karşı vermiş olduğu özgürlük mücadelesinin en kıymetli karşılığıdır diyen Piyade Üsteğmen Ali Özüak, 1571’den günümüze Kıbrıs tarihi hakkında hatırlatmalarda bulundu. Özüak, konuşmasının devamında ise şunlara yer verdi: 
“1974 Temmuz’unda Enosis’i gerçekleştirme hayalindeki Rum- Yunan ikilisinin gerçekleştirdiği darbe üzerine Anavatan Türkiye’nin Garanti Anlaşması’ndaki haklara dayanarak gerçekleştirdiği Mutlu Barış Harekatı ile Kıbrıs Türk Halkı’nın uzun bekleyişi son bulmuş, adadaki Tük Halkı, özgürlük ve bağımsızlığına kavuşurken, Kıbrıs’a da barış, huzur ve istikrar gelmiştir. Karakteri bağımsızlık olan Türk Milletinin fertleri olarak Kıbrıs Türk Halkı ortaklık Cumhuriyetinden Rumlar tarafından silah zoruyla atıldıktan sonra kendi yönetimlerini kurmuştur. Milli Egemenlik yolunda atılan adımlarda önce 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti ardından da 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilmiştir.” Üsteğmen Ali Özüak konuşmasını Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı, Özgürlük Mücadelesinin Lideri Dr. Fazıl Küçük ile ebediyete intikal etmiş tüm kahraman ve aziz şehitleri anarak noktaladı.

15 KASIM İSKELE’DE COŞKU İLE KUTLANDI

Konuşmaların ardından Şehit İlker Karter İlkokulu Öğrencisi Ebru Gümüşpala ‘Cumhuriyet’, Bekirpaşa Lisesi Öğrencisi Nilgün Esin Çıtak ‘Cumhuriyet’, İskele Ticaret Lisesi Öğrencisi Cansu Sakallı da ‘Cumhuriyet Bayramı’ isimli şiirler okudu.

Törende; İskele Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ile KKTC Karadeniz Kültür Derneği Kuzeyin Yıldızları Horon Ekibi’nin gösterileri ile devam etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının 33. Yıldönümü kutlamaları, resmi geçit ve İskele Belediyesi tarafından İskele Belediye Gazinosu’ndaki kutlama kokteyli ile son buldu.

İskele’de ki KKTC’nin 32. Kuruluş yıldönümü kutlamalarına; Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Hava Savunma Yarbay Saim Tabak, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına Eğitim Merkez Komutanı Piyade Yarbay Cumhur Yazgan, İskele Polis Müdürü Şengül Kadı, Siyasi Parti temsilcileri, okullar, kurum, kuruluş ve dernek temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Okunma 6290 defa

Telif Hakkı © 2024 İskele Belediyesi. Tüm Hakları Saklıdır.

gorunum tasarim

oneri

abone paneli